Letní tábor Ratiboř

Již podruhé jsme vyrazili na tábor na nádherné místo k lesům u Ratiboře v Karlovarském kraji. Sázeli jsme na jistotu a věděli, do čeho jdeme. Žádná WIFI, „skoro“ žádná elektřina. Ničím nerušená příroda. Cesta vlakem a poté túra k tábořišti ubíhala svižně. Počasí nám, až na pár přeháněk, po celou dobu přálo a mohli jsme si tak sluníčko a prázdniny užít naplno.

Celotáborová hra byla na téma Pána prstenů. Děti během celého tábora střežili své Prsteny Moci a sbírali části mapy, které je na konci dovedly k pokladu. To vše v Isildurově truhle, kterou si sami vyrobili. Nebyla to práce jednoduchá, ale za pomoci „starších“ nakonec všichni práci zvládli. Části map jim každý večer předával, dle výsledků jednotlivých soutěží, samotný Gandalf.

Podle umístění pak nakonec získali své poklady a Prsteny moci symbolicky hodili do ohně.

Program byl plný různých aktivit – výroba vlajek, štítů a zbraní, korálkování, souboje a bitvy, stavění lesních obydlí, hraní her, ale i loupání brambor a pomoc v kuchyni. Večery u táboráku a kytary. Někteří překvapili svými vystoupeními v oblíbené táborové Superstar. A plno dalších. Některé tradiční, jako batikování a celodenní výlet, jsme ani nestihli.

Klíšťata nás letos potrápila minimálně, zato vosy byly v přesile. Jedno rozbité koleno a jedno větší říznutí. Odřenin nepočítaně. Ale to už k táboru patří.

Děti měly možnost plnit i bobříky. Někteří zvládli bobříka odvahy, záchranáře, síly, míření a další. Pro menší byl největším problémem bobřík mlčení a hladu. Starší roveři úspěšně splnili náročné celodenní zkoušky – Tři orlí pera. Další výzvou byly i noční hlídky, pro některé první v životě.

Nechyběl ani závěrečný slavnostní oheň, souboj o Ženu/Muže ohně. Nejstarší Vlčata a Světlušky byli pasováni do skautských řad. Pro mnohé zážitek na celý život. Gilverským kruhem okolo slavnostního ohně jsme ukončili tábor.

Vyvrcholení skautského roku 2017 je za námi.  Celoroční práce vedoucích, roverů a dalších dobrovolníků byla oceněna děkovnými zprávami rodičů a slzičkami dojetí od dětí při vyvrcholení letošní celotáborové hry. A to je pro nás motorem a ujištěním do dalších let, že to, co děláme, má smysl.

Fotogalerii tábora najdete na :

Fotogalerie 

Fotogalerie 2

Fotogalerie 3

 

Tento záznam byl publikován v Články . Uložit odkaz do záložek.